Sidor

måndag 18 januari 2010

12+1 och hjärtklappning

Din bebis väger nu 43-52 gram och mäter nu hela 6.6-7.9 cm mellan huvud och rumpa, vilket ungefär motsvarar storleken av en persika! Mer skall dock komma; fram till vecka 24 kommer din bebis att gå igenom en riktig växtspurt.


Moderkakan förser nu fostret med det mesta av de näringsämnen och syre som fostret behöver genom navelsträngen. Moderkakan är också utvecklad och redo att ta över hormonproduktionen från dina äggstockar. Moderkakan kommer att producera progestoron och estirol, två hormoner som är nödvändiga för graviditeten


Vävnaden som ska bli bebisens skelett gundläggs nu, särskilt i skallen, armar och ben. Ögonlocken möts nu och kommer inte att öppnas på nästan fyra månader. Ögonen som började på sidan av huvudet vandrar nu mot framsidan av ansiktet och sina slutliga placeringar. Vid en visuell undersökning skulle man vid den här tiden kunna skilja en pojke från en flicka då de externa könsdelarna börjat bildas. Tandanlag för alla 20 tänder är redan bildade och i halsen har stämbanden börjat att utvecklas.
http://www.blimamma.se/

I helgen har dock illamåendet gjort sig påmint igen och igår var det endast kebabtallrik som gällde! Idag är jag sugen på ris, typ korv stroganoff vore dödligt gott! Eller chili con carne...

Duschade på jobbet idag men fick sätta mig ner vid flera tillfällen då hjärtat fick tokfnurp och började slå som sjutton! Jordens hjärtklappning!

Du får lätt hjärtklappning och klarar kanske inte trapporna i samma takt som du brukar. Du kan ibland bli yr om du exempelvis behöver stå i kö länge. Längre fram orsakas yrseln ofta av att livmodern trycker mot stora blodkärl om man till exempel ligger på rygg.


Under en graviditet är blodvolymen större och cirkulationen ökad. Hjärtat måste pumpa ut mer blod per minut (öka minutvolymen) och kravet är stort, som mest är minutvolymen nära 50 procent större än vanligt. Hjärtat ökar minutvolymen huvudsakligen genom att pumpa ut mer blod för varje slag (slagvolymen) men också i viss mån genom att öka antalet slag per minut (höja pulsen).


Du kanske upplever att hjärtat ibland slår extraslag? Detta är inte något onormalt och inte något tecken på hjärtsjukdom. Om du inte har några andra symtom behöver du inte oroa dig.
http://www.growingpeople.se/

Annars har det varit en bra och lugn helg. Lillmoster och jag var på gardinjagkt, en lyckad sådan, i lördags och passade även på att spana in en massa fina kläder på Lindex.



//Mamma

3 kommentarer:

Faster Sussi sa...

Jag blir så glad när ni gjort ett inlägg (jag tittar nämligen varje gång jag sätter mig vid datan) Drakoverallen är huuur tuff som helst. Sådan mor sådant barn eller?

Anonym sa...

Drakdräkten hade Nova på halloween. Den är riktigt tuff!
Hoppas allt är bra på jobbet.
Hörde av Erik att du berättat om Mini.
"-Å vet du vem som mer ska ha barn?", Erik.
"-Näää...", Jag.

Alma och vi sa...

Jupp, nu vet dom på jobbet. Ganska skönt och alla verkar vara förstående. Inte minst Niclas! :)
Kom å hälsa på snart, vi saknar dig!!!